Governance

Fluvius en zijn aandeelhouders werken in een context waarin een zeer groot deel van hun taken strikt gereguleerd is. Enerzijds komen de taken van Fluvius voort uit de opdrachten van algemeen belang die de aandeelhouders hebben overgedragen. Dat doen ze via 11 ‘netbeheerders’: opdrachthoudende verenigingen die samen 100% van Fluvius bezitten.

Anderzijds komen onze opdrachten uit de bevoegdheden en verplichtingen die de Vlaamse decreetgever geeft via wetgeving. En vanzelfsprekend zijn er ook internationale, Europese en federale regelgevingen en conventies van toepassing.

De werking van Fluvius staat onder toezicht van de onafhankelijke Vlaamse energieregulator VREG en de Vlaamse Milieumaatschappij VMM.

Als energie- en nutsbedrijf is duurzaamheid in de brede zin van het woord verweven in onze strategie en onze kernactiviteiten. Ontdek onze engagementen voor duurzaam werken.

Hoofdgebouw van Fluvius

Onze aandeelhouders: 11 netbeheerders

Verschillende medewerkers van Fluvius

Onze deelnemingen in vennootschappen

Verschillende techniekers van Fluvius

Governance-documenten

Fluvius System Operator streeft ernaar de principes van deugdelijk bestuur in de praktijk te brengen. De Belgische Corporate Governance-codes voor beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen zijn de maatstaf voor de kwaliteit van het deugdelijk bestuur.

Deze beide teksten dienden als inspiratiebron voor het eigen Corporate Governance Charter van Fluvius System Operator, goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 17 juni 2021. Net zoals beide genoemde codes bestaat het Fluvius Charter ook uit een evenwicht tussen ondernemerschap en controle, en tussen prestaties en conformiteit.
Raadpleeg hier het charter.

De Raad van Bestuur van Fluvius System Operator zorgt ervoor dat het Corporate Governance Charter correct en volledig is. Ook passen zij het Charter aan wanneer het beleid rond ‘corporate governance’ verandert of wanneer er nieuwe regels en richtlijnen komen.

Dubbele materialiteitsanalyse

De nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht organisaties tot het uitvoeren van een dubbele materialiteitsbeoordeling. Via die aanpak bekijk je duurzaamheid vanuit twee perspectieven: de ‘impact’-materialiteit (of hoe heeft een bedrijf impact op milieu en maatschappij) en de ‘financiële’ materialiteit (welke financiële impact hebben duurzaamheidstopics op een bedrijf). Fluvius maakt vanaf boekjaar 2024 zijn jaarverslag op volgens de nieuwe CSRD-richtlijnen. Ontdek alvast het resultaat van onze recente dubbele materialiteitsbeoordeling, terwijl we onze inzet voor een duurzame toekomst voortzetten.

Ethische samenwerking

Ook naar onze leveranciers en aannemers toe engageren we ons tot het principe van integer handelen en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Zie ook onze Gedragscode voor leveranciers.

Memorandum

Het energielandschap verandert sterk. Steeds meer gezinnen en bedrijven stappen over van fossiele brandstoffen op groene energie door middel van zonnepanelen, warmtepompen en elektrische voertuigen. Daarnaast voelen we de impact van de klimaatverandering. Dat betekent dat we moeten inspelen op een klimaat met extreme uitschieters: intensere buien en langere periodes van droogte. De energietransitie en de klimaatadaptatie zijn essentieel om het leven in Vlaanderen comfortabel en aangenaam te houden. Als netbeheerder wil Fluvius daarin een voortrekkersrol opnemen.

Die transities realiseren kunnen we niet alleen. Naast de vele partners die samen met ons bouwen aan de netwerken voor morgen, hebben we nood aan een ondersteunend beleid en regelgevend kader. Dit memorandum vertelt hoe we daarin verdere stappen kunnen zetten en aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan.

Memorandum 2024
PDF Document | 35.65 MB