Netwerkbetrouwbaarheid, slimme data en infrastructuur

Netwerkbetrouwbaarheid

De belangrijkste parameter voor netwerkbetrouwbaarheid in elektriciteitsdistributie is de onderbrekingsduur van de eindklant. Voor het Vlaamse elektriciteitsnet ligt die rond 20 minuten per jaar. In dit cijfer zijn alle incidenten opgenomen die geleid hebben tot een onderbreking bij onze eindafnemers: zowel incidenten op het niveau van de transportnetbeheerder Elia als op distributieniveau. Daarmee horen onze elektriciteitsnetten bij de meest betrouwbare van heel Europa.

Sfeerbeeld werken van Fluvius

Visie netten 2050

Fluvius staat in voor het beheer en uitbating van verschillende nutsnetwerken in Vlaanderen, onder andere voor elektriciteit, gas, warmte en riolering. Zie ook ‘Wie is Fluvius? Wat doen we voor jou? ’.

Deze netwerken ondervinden grote uitdagingen door de globale klimaatopwarming. Deze uitdagingen kunnen een invloed hebben op de betrouwbaarheid van het netwerk, zowel op korte als op langere termijn. De manier waarop we daarmee opgaan, staat in onze Visie 2050.

Asset management

Het strategisch asset managementplan (SAMP) van Fluvius is gebaseerd op de missie, visie en strategie van de onderneming en vormt het fundament voor de uitbouw van het asset management in de verschillende netwerken. Het SAMP geeft niet enkel weer welke keuzes we maken voor onze assets, het beschrijft ook hoe we keuzes maken, hoe we aan assetmanagement willen doen en welke middelen we hiervoor willen uittrekken in investeringsplannen.

Slimme data en infrastructuur

Fluvius erkent het toenemende belang van data en wil hierin een ondersteunende rol spelen. We bieden klanten toegang tot data, wat hen helpt om hun energiegebruik efficiënter te beheren en zo meer controle te krijgen over hun energiekosten. Daarnaast maken we het mogelijk voor klanten om deel te nemen aan de handel in hernieuwbare energie. Op die manier dragen we actief bij aan de energiemarkt van de toekomst.

Medewerkers van Fluvius in controlecentrum