Energietransitie
Vlaanderen staat voor een energietransitie waarbij duurzaam en slim energiegebruik centraal staat. Fluvius speelt hierin een sleutelrol als netbeheerder, door zowel de eigen infrastructuur te verduurzamen als Vlaamse gezinnen en bedrijven te ondersteunen in hun groene initiatieven. We bekijken hoe we met heel Vlaanderen minder kunnen verbruiken én gaan actief op zoek naar alternatieve en hernieuwbare energiebronnen.
Lees meer over de rol van Fluvius in de energietransitie. Of ga snel naar ons investeringsplan voor elektriciteit en gas
Klimaatadaptatie
Klimaatverandering dwingt ons anders om te gaan met water. Ondanks de overvloedige regenval is de Vlaamse bodem bijzonder droog en worden we geconfronteerd met extreme weersomstandigheden zoals wolkbreuken en langdurige droogte. Daarom richten we ons rioleringsstelsel slimmer in en komen we met oplossingen voor duurzamer watergebruik.
Ontdek hoe Fluvius dit aanpakt. Of ga snel naar ons investeringsplan voor riolering.
Electric First: keuze voor duurzame mobiliteit
Sinds enkele jaren voeren we bij Fluvius een Electric First-beleid voor onze bedrijfswagens. We vervangen bestaande benzine- en dieselwagens door het meest ecologische alternatief dat op dat moment beschikbaar is. Voldoet een 100% elektrisch model qua rijbereik of laadvermogen? Dan is dat onze eerste keuze.
Vervuiling voorkomen
We analyseren de impact van al onze activiteiten op lucht, water, bodem en biodiversiteit en nemen de nodige maatregelen volgens de VLAREM-wetgeving. Waar nodig worden verbetertrajecten opgezet om vervuiling te voorkomen of te herstellen. Milieu-incidenten worden gerapporteerd in ons milieujaarverslag.
Decarbonisatie
Fluvius werkt actief mee aan decarbonisatie om de CO2-voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een duurzamere energietoekomst. Onze inspanningen omvatten:
- Inzetten op hernieuwbare energie: Fluvius investeert in hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie om fossiele brandstoffen te vervangen.
- Energie-efficiëntie: We implementeren maatregelen om de energie-efficiëntie in onze activiteiten en infrastructuur te verbeteren.
- Slimme netten: Fluvius ontwikkelt smart grid-technologieën om de energiedistributie te optimaliseren en hernieuwbare energiebronnen beter te integreren.
- Elektrificatie: We steunen het gebruik van elektrische voertuigen en zorgen mee voor de nodige infrastructuur voor laadstations.
- Inspireren van onze partners, aannemers en leveranciers om ook bij te dragen aan de decarbonisatie.
Biodiversiteit
Bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning voeren we een analyse uit van de mogelijke impact op biodiversiteit en nemen we de nodige maatregelen.
Materiaalgebruik en circulariteit
Aanleg van infrastructuur is een hoofdactiviteit van Fluvius. Dit gaat gepaard met een groot gebruik van materialen (weliswaar met een lange levensduur). Samen met aannemers en leveranciers brengen we de impact van het huidige materiaalgebruik en circulariteit in kaart, en zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de kernactiviteiten te verduurzamen. We recycleren ons afval zo veel mogelijk. Bijvoorbeeld:
- Bij de installatie van nieuwe, digitale meters worden de deksels van de oude meterkasten voortaan versnipperd zodat de grondstoffen ervan volledig kunnen worden hergebruikt.
- De armaturen van de oude openbare verlichting worden vervangen door led-armaturen en vervolgens volledig gedemonteerd, waarbij we plastic, metaal en andere materialen van elkaar scheiden. Zo zorgen we voor een zuiverdere recyclage en afvalstroom en ondersteunen we bovendien de sociale tewerkstelling.
- Oude werkkledij versnipperen we tot hoogwaardige vezels zodat die kunnen worden gebruikt voor nieuwe sjaals, mutsen, truien, … Die verkopen we dan aan onze medewerkers ten voordele van De Voedselbanken en Kom op tegen Kanker.