Fluvius – Goede doelen en De Voedselbanken

Energie voor wie honger heeft

Vorig jaar kregen maar liefst 70 000 mensen in Vlaanderen hulp van de Voedselbanken. Bij Fluvius zetten we graag mee onze schouders onder dat mooie project!

Via een netwerk van verenigingen en vrijwilligers delen De Voedselbanken gratis voedseloverschotten uit aan mensen die het moeilijk hebben. Meer dan 5000 vrijwilligers bieden onmisbare hulp aan een alsmaar grotere groep kansarmen. Bij Fluvius willen we ons steentje bijdragen.

infografiek De Voedselbanken
Cijfers 2018-infographic

Op 11 mei 2019 zetten Fluvius en De Voedselbanken hun handtekening onder een officiële samenwerkingsovereenkomst. Plaats van afspraak is ‘De Welzijnsschakel’ in Boom, een lokale vereniging van De Voedselbanken. Terwijl beneden kort het plechtige gedeelte van de dag plaatsvindt, knapt een Fluvius-klusteam de bovenverdieping van het oude herenhuis op.

Fluvius-CEO Frank Vanbrabant reageert trots: “Als netbedrijf wil Fluvius onze samenleving duurzaam verbinden. Dat sociale engagement en die maatschappelijke rol delen we met De Voedselbanken. Ik vind het fijn dat onze medewerkers meer willen doen dan enkel hun job. Het is knap wat hier gebeurt. Daarom ben ik blij dat we onze samenwerking nu officieel kunnen bezegelen, na een jaar proefdraaien in West-Vlaanderen.”

Met die test leerde Fluvius de mensen, de structuur en de werking achter De Voedselbanken kennen. Ondertussen zijn we samen actief in alle Vlaamse provincies. Met mooie resultaten:

CEO Frank Van Brabant en Voorzitter Piet Vanthemsche geven elkaar een stevige handdruk en bezegelen hiermee de officiële samenwerking tussen Fluvius – Goede doelen en De Voedselbanken.

Geen geld, veel waarde

Fluvius geeft geen geld aan De Voedselbanken. Ons partnerschap is niet gebaseerd op financiële steun, maar wel op structurele hulp waarbij Fluvius vooral man- en vrouwkracht vrijmaakt. Met meer dan 5 000 medewerkers is Fluvius één van de grootste werkgevers in Vlaanderen. Het is de bedoeling dat onze medewerkers zo veel mogelijk zelf de handen uit de mouwen steken.Als netbedrijf hebben we veel kennis en talent in huis om De Voedselbanken vooruit te helpen. Bijvoorbeeld op het vlak van ICT, logistiek management en energie-advies.

Zo bouwen we aan een nauwe samenwerking, waarmee we elkaar als partners versterken en inspireren. Opvallend is dat De Voedselbanken en Fluvius, als sociale leverancier, voor een stuk hetzelfde doelpubliek vooruit helpen. We leren dus van elkaar.

Piet Vanthemsche, voorzitter van De Voedselbanken, schat de samenwerking hoog in : “Ze heeft voor ons een grote toegevoegde waarde. Wat Fluvius ons geeft, zijn mensen. Mensen die vrijwillig ons buiten hun werkuren helpen, met de glimlach. Fluvius brengt ons ook kennis, die wij als vrijwilligersorganisatie niet altijd in huis hebben. Dat is de grote synergie in onze samenwerking.”

Vrijwilliger van Fluvius-Goede doelen staat klaar naast een ladder om de muren van een lokaal van De Voedselbanken te schuren.

Teambuilding met opgestroopte mouwen

Fluvius-medewerkers hebben verschillende mogelijkheden om als team of als individu een bijdrage te leveren. Een onthaalruimte of vergaderzaal opfrissen, speelgoed inzamelen of voedselbonnen uitdelen aan de ingang van een supermarkt zijn hier maar enkele voorbeelden van. We schenken ook geregeld afgeschreven kantoormeubelen aan De Voedselbanken.

Een Fluvius-team knapte vorig jaar de ontvangstruimte van lokale vereniging ‘De Stamper’ in Izegem op. Anne was erbij: “Een dagje verhuizen of schilderen zijn ideale teambuildingactiviteiten. We leren elkaar buiten de werk(m)uren op een andere manier kennen. Dat versterkt ook de cohesie op het werk.”

Een lachend klusteam van Fluvius – Goede doelen staat klaar om te schilderen en poseert met veel plezier voor de foto.

Fluvius for life

Regelmatig organiseren Fluvius-medewerkers samen een warme actie om geld in te zamelen voor De Voedselbanken. We geven enkel geld als we het met een initiatief van de medewerkers bijeen gesprokkeld hebben.

Eind vorig jaar stapten meer dan 100 Fluvius-medewerkers van ons distributiecentrum in Lokeren naar het Provinciaal Domein Puyenbroek in Wachtebeke. In een wandeltocht van ongeveer 15 kilometer, de ‘Foodwalk for Life’, trotseerden ze de decemberkou. De deelnemers betaalden inschrijvingsgeld en verkochten vooraf steunkaarten. Het leverde een cheque van
6 000 euro voor De Voedselbanken op.

Enthousiasme werkt aanstekelijk

Bij Fluvius posten we filmpjes en foto’s van de activiteiten op onze interne Facebook-pagina. Zo kunnen we al onze medewerkers betrekken. En het enthousiasme van de deelnemers werkt aanstekelijk, want steeds meer Fluvius-teams schrijven zich in voor een actie.

Daarvoor kloppen ze aan bij Guy De Munck. Guy coördineert bij Fluvius alle acties voor De Voedselbanken. Hij voelt dagelijks hoe tientallen Fluvius-collega’s een bedrijfswaarde als ‘sterker samen!’ via hun vrijwilligerswerk in de praktijk omzetten. Guy:“Mensen bieden zich meer en meer spontaan aan om mee te doen en denken zelf ook na over hoe we kunnen helpen. Als coördinator is het ongelooflijk mooi om te zien hoe ze er in opgaan. Het geeft mij een warm gevoel, waardoor ik zelf elke dag met heel veel zin aan de slag ga.”

Fluvius-familie doet mee

Mooi is ook dat onze gepensioneerde medewerkers meehelpen. Sommigen van hen werken al als vaste vrijwilliger bij De Voedselbanken, hetzij als magazijnbeheerder, hetzij als chauffeur. Hun ervaring gekoppeld aan het jeugdig enthousiasme van de jongere collega’s blijkt de ideale combinatie. Het zorgt er bovendien voor dat gepensioneerde collega’s voeling blijven houden met ons bedrijf.

Twee oudere vrijwilligers van Fluvius – Goede doelen vervoeren voedselpakketten op een trekkar tussen de rekken in een groot magazijn van De Voedselbanken

Vrijwilligers zijn de echte helden

De Voedselbanken werken met een laag budget. De tomeloze inzet van duizenden vrijwilligers over heel Vlaanderen is de kern van de ganse werking. Khalid en Johan van Fluvius, ondertussen zelf ervaren klussers, beseffen hoe goed wij het allemaal wel hebben en relativeren hun bijdrage. Khalid: “Wat wij doen, enkele zaterdagen op een jaar klusjes opknappen, is peanuts in vergelijking met het werk van al die vrijwilligers. Johan pikt daarop in:“Klopt. Dit soort verenigingen komen veel te weinig in de media.”

Toch vindt Lieve Geeraerts van ‘De Welzijnsschakel’ de hulp van Fluvius-medewerkers meer dan welkom: “We werken hier met 30 tot 40 vrijwilligers, maar voor schilderen en behangen hebben onze mensen echt de tijd niet. We hebben onze handen vol met de voedselbedeling zelf. Dit aanbod komt dus echt als een geschenk uit de hemel.”