Glasvezel tot in elk huis
Een grootschalig, supersnel en betrouwbaar glasvezel-tot-in-de-huiskamer (Fiber-to-the-Home - FttH) netwerk is een belangrijk project voor de Vlaamse samenleving om de toegang tot vernieuwende en toekomstgerichte diensten te kunnen verzekeren.
Iveka en Fluvius hebben hun antwoord op deze uitdaging klaar. In vijf testgebieden wordt een FttH-netwerk gebouwd. In Genk werd een eerste proefproject gelanceerd in mei 2019. De andere regio’s zijn Gent, Poperinge, Diksmuide en Antwerpen, in totaal goed voor 15 000 woningen.
Voor alle duidelijkheid: onze rol blijft beperkt tot het beheer van de FttH-infrastructuur (planning, bouw en onderhoud). ‘Inhoud’ moet worden aangeleverd door commerciële partners. De vijf geselecteerde pilootprojecten zullen waardevolle input opleveren om te kunnen beslissen over de verdere aanpak van FttH.
Het is maatschappelijk verantwoord dat de uitrol ervan gebeurt door een publieke nutsmaatschappij. Geen enkele regio in Vlaanderen mag (om redenen van commerciële rentabiliteit) digitaal worden achteruit gesteld. De doelstellingen voor dit ‘internet van de toekomst’ zijn:
- altijd een stabiele privéverbinding
- hoog gebruiksgemak voor meerdere mensen tegelijk
- downloaden en uploaden lukt even snel
- constante haarscherpe beeldkwaliteit
- vrije keuze van provider door open netwerk.
Extra telecom-diensten
Door de fusie van Eandis en Infrax tot Fluvius werd voor alle 300 Vlaamse gemeenten uitgegaan van het standpunt dat alle diensten verleend door de ex-Infrax DNB’s ook zouden worden aangeboden aan de ex-Eandis DNB’s.
Het betreft onder andere deze telecom-diensten:
- Fluvius NET: hiermee beschikt een lokaal bestuur over een krachtig communicatienetwerk dat vele mogelijkheden biedt. Fluvius NET biedt een digitale autosnelweg voor openbare diensten die de basis vormt voor een virtueel gemeente-/stadhuis:
- alle sites (stadhuis, OCMW, bibliotheek …) aangesloten op een privé LAN-netwerk, met uitbreiding mogelijk voor publieke wifi en datacenter
- telefonie aan zeer scherpe tarieven (gratis tussen diensten en sites onderling)
- snelle breedbandverbinding voor internet
- beveiligde verbinding met derden (rijksregister, KSZ, CIPAL, CEVI …).
Fluvius NET kan ook worden aangevuld met andere diensten:
- Fluvius Center: housing en hosting bij een betrouwbare partner, data in neutrale handen, dichtbij en conform de Europese privacy wetgeving.
- Fluvius GIS: een GIS-applicatie op maat van de gemeente of stad om het openbaar domein optimaal in kaart te brengen.
- Fluvius Publieke Wifi.
Echter, de nieuwe Vlaamse regering voorziet in haar regeerakkoord dat “de taken van de netbeheerders en Fluvius in het kader van een kerntakendebat herbekeken zullen worden, dit vooral om te zorgen dat de netbeheerders en Fluvius zich maximaal concentreren op hun kerntaak: een goed werkend distributienet dat de uitdagingen van morgen aan kan.” Fluvius heeft op basis van een intern gevoerd kerntakendebat op haar Raad van Bestuur beslist om zich hoofdzakelijk toe te leggen op netinfrastructuur-activiteiten. Dit betekent dat een aantal diensten naar de toekomst toe niet meer tot zijn takenpakket zal behoren. Voor deze diensten wordt gezocht naar een oplossing om voor onze gemeenten de continuïteit desbetreffend te kunnen verzekeren tegen dezelfde voorwaarden.