Datanetbeheer Intergem 2021

Databeheer

Databeheer omvat het verzamelen, beheren, verwerken, beveiligen en bewaren van meetgegevens op de toegangspunten tot het distributienet voor gas en elektriciteit, het beheer van het toegangsregister, de uitwisseling van data tussen marktpartijen, het faciliteren van innovatieve applicaties enzovoorts. Deze vormen meer dan ooit een ondersteunende behoefte voor een goed functionerende energiemarkt om de verwachtingen inzake energietransitie en energie-efficiëntie te kunnen inlossen.

De Vlaamse decreetgever heeft de rol van databeheerder toevertrouwd aan de distributienetbeheerders.  In de praktijk worden de activiteiten inzake databeheer conform het Energiedecreet uitgevoerd door de werkmaatschappij Fluvius.
Het databeheer wordt uitgeoefend in volle onafhankelijkheid van de activiteit en de rekeningen van het databeheer ten opzichte van de andere activiteiten die aan Fluvius werden opgelegd.

De zorg voor het recht op privéleven en informatiebeveiliging hebben in het ‘data-verwerkingsproces’ een prominente plaats en zullen ook in de toekomst verder gehonoreerd en bewaakt worden.

Nieuw dataplatform energiesector start op 1 november

Het nieuwe centrale dataplatform ‘CMS’ (Central Market System) en het communicatieprotocol ‘MIG 6’ voor de Belgische elektriciteits- en gassector gingen op 1 november 2021 van start. Het CMS, dat alle marktspelers op de energiemarkt met elkaar verbindt, werd de afgelopen jaren ontwikkeld door Atrias (dochteronderneming van de vier grootste distributienetbeheerders van België met name Fluvius, Ores, Sibelga en RESA) in nauwe samenwerking met de energieleveranciers. Het systeem moet de onderlinge data-uitwisseling (bv. meterstanden) en marktprocessen (bv. verhuizingen) efficiënter laten verlopen. Het kan ook grotere volumes aan dan zijn voorganger, wat belangrijk is voor de verdere uitrol van de digitale meter. Daarnaast vormt het platform de basis voor de nieuwe marktprocessen (MIG 6) zodat de energiesector klaar is voor de uitdagingen van morgen.

Realisatie van een snel datanetwerk

Als eigenaar/beheerder van zowat één derde van de kabelinfrastructuur in Vlaanderen willen de betrokken gemeenten en Fluvius bijdragen aan steeds groeiende behoefte naar snel ‘data-transport’, een maatschappelijke en technische uitdaging. Na een marktbevraging kondigde Fluvius samen met telecomoperator Telenet op 26 juni 2020, in een gezamenlijk persbericht, formeel aan om, onder de projectnaam Tramontana, gesprekken aan te gaan over de realisatie van een samenwerking met het oog op een snel datanetwerk voor de toekomst in Vlaanderen.

Daarop maakten Fluvius en Telenet op 28 oktober 2021 hun intentieovereenkomst bekend, richting een evenwichtig partnership en doorgedreven samenwerkingsvorm. De doelstellingen die Fluvius zich daarbij stelde sluiten aan bij de doelstellingen die eerder in dit verband werden vooropgesteld door de Vlaamse regering:

  • beschikbaar zijn voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven, zowel in stedelijk als landelijk gebied (vermijden van een digitale kloof);
  • een open netwerk met niet-discriminerende voorwaarden;
  • datasnelheden die stukken sneller zijn dan vandaag;
  • een uitrol tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kost.

In deze met Telenet bereikte niet-bindende overeenkomst worden de krijtlijnen uitgezet van de gemeenschappelijke toekomstige netwerkstrategie:

  • introductie van meer glasvezel, in het bijzonder tot in de woning (Fiber to the Home);
  • een open netwerk uitbouwen waarbij telecomproviders kunnen aansluiten;
  • vertrekkend vanuit een sterk bestaand datanetwerk met veel klanten van bij de start;
  • open voor samenwerking met andere strategische en financiële partners;
  • oprichting van een gezamenlijk dochterbedrijf (voorlopige werknaam ‘NetCo’).

NetCo zal daarbij instaan voor de realisatie van snel internet voor elke Vlaming, hoofdzakelijk via de introductie van glasvezel tot in de woning, zowel ondergronds als via gevelmontage, en zowel in landelijk als stedelijk gebied. Hierbij zal maximaal gestreefd worden naar synergie met de aanleg van andere nutsvoorzieningen.

De precieze uitrolplanning is nog niet gekend. De verdere planning voorziet de ondertekening van een definitieve overeenkomst in het voorjaar van 2022 en de operationele opstart van NetCo eind 2022, o.a. in functie van een aantal vereiste goedkeuringen van regulatoire en toezichthoudende instanties.

Hoe dan ook zal deze activiteit – indien het tot een effectieve realisatie komt – via een aparte juridische entiteit geen enkele impact hebben, financieel of op enige andere wijze, op de gereguleerde activiteiten van de Fluvius Economische Groep.