Digitale meters
Stand van zaken uitrol en gerealiseerde synergiën
Eind 2023 klokten we af op 3,1 miljoen geplaatste digitale meters in Vlaanderen, een toename van bijna één miljoen meters op jaarbasis. Ook op het vlak van marktaandeel was er eind 2023 een belangrijke mijlpaal, want sindsdien staan ze opgesteld bij minstens de helft van alle gezinnen in Vlaanderen.
Ondertussen is de samenwerking van Fluvius met de grote drinkwaterdistributeurs in Vlaanderen voor de gelijktijdige uitrol van digitale metering voor elektriciteit, aardgas en water nu een regulier programma geworden. Na een succesvolle testperiode besloten de betrokken partijen hun samenwerking te verlengen. Deze aanpak in synergie resulteert in lagere installatiekosten en is klantvriendelijker omdat bij de eindconsument in één keer de drie digitale meters kunnen worden geïnstalleerd.
Mijn Fluvius
Met Mijn Fluvius kan elk gezin gratis en online zijn verbruiksinfo raadplegen en zo een beter zicht krijgen op zijn energieverbruik. De digitale meter stuurt de verbruiksgegevens naar Mijn Fluvius.
Mijn Fluvius biedt standaard de historiek van de verbruiksinfo per dag aan, zowel voor elektriciteit, als voor aardgas. Klanten kunnen ook detailgegevens opvragen, per uur voor aardgas en per kwartier voor elektriciteit. Het gratis aanbod van die info is een belangrijke stap in de bewustwording en sensibilisering van elke Vlaming op het vlak van zuiniger, slimmer en groener energiegebruik.
Meer en meer gezinnen met een digitale meter gaan er ook actief mee aan de slag door hun gratis toegang tot Mijn Fluvius te activeren. Eind 2023 waren dat 653.000 gezinnen, goed voor 35% van alle gezinnen met een digitale elektriciteitsmeter. Liefst 141.189 gezinnen koppelden een apparaatje met een slimme app (maakjemeterslim.be) aan de gebruikerspoort van hun digitale meter. Zo kunnen ze hun energieverbruik bijna live opvolgen (per seconde voor elektriciteit en per kwartier voor aardgas).
Prepaid (voorafbetaling van energie) via digitale meter
Ook tot eind 2023 werd de aanpak onverminderd verdergezet om onze energieleveringen als sociale leverancier te verzekeren via de digitale meter. Nu de digitale meter uitgerold wordt, is de budgetmeter vervangen door een zogenaamde prepaid meter, die zich van niets onderscheidt van de digitale meter. Dat maakt het hele proces en de bijhorende communicatie klantvriendelijker en minder stigmatiserend. Eind 2023 telden we bijna 100.000 actieve Prepaid-meters.
Aanpassing projectreglement aardgas
Wegens enkele veranderingen in de regelgeving en binnen de maatschappelijke context rond de afbouw van fossiele brandstoffen, werd beslist om vanaf 1 januari 2023 geen aardgas meer aan te bieden voor nieuwe residentiële bouwprojecten (verkavelingen en appartementen). Voor niet-residentiële projecten blijft de aanleg van aardgasnetten wel nog mogelijk.
Openbare verlichting
Aanbod verledding openbare verlichting een succes
Samen met de lokale besturen, onze aandeelhouders, zet Fluvius in naam van Sibelgas volop in op de modernisering van de openbare verlichting met interactieve ledverlichtingstoestellen. Doel was om dit in 2030 verwezenlijkt te hebben conform het Vlaamse regeerakkoord, maar in oktober 2022 besliste Fluvius om dit te versnellen en toe te werken naar 2028. Tegen dan moeten de 1,2 miljoen straatlampen van interactieve led-technologie voorzien zijn.
In de eerste helft van 2023 werd een contract aangegaan met een extra nieuwe leverancier. Het werken met drie verschillende leveranciers geeft Fluvius de ruimte om de versnelde uitrol door te voeren. Ondertussen is bijna 1 op 2 straatlampen verled (46%). Daarvan zijn er ruim 300.000 interactief. Daarmee zitten we op schema voor de verledding tegen 2028.
In Sibelgas zijn reeds 7.098 van de in totaal 21.153 straatlampen verled, wat neerkomt op 33,56%.
Toename projecten warmtenetten
Warmte is één van de focuspunten in de multi-utility visie van Fluvius. In het kader van de energietransitie bekijken we om overal waar het kan groene restwarmte als energiebron te gebruiken. Momenteel tellen we in Vlaanderen 15 actieve warmtenetprojecten verdeeld over 11 gemeenten en dat vertegenwoordigt 49,8 km warmtenet en 2.054 warmteklanten. Een aantal nieuwe projecten zijn in volle ontwikkeling en daarnaast zijn we in heel wat steden en gemeenten in de verkenningsfase. Warmteprojecten zitten in de lift. Fluvius gaat er voorlopig van uit dat er in 2050 een potentieel van 8 TWh zal zijn om huizen en gebouwen te verwarmen aan de hand van warmtenetten.