Werkmaatschappij Fluvius
Eén bedrijf – integratiewerkzaamheden afgerond
Bij de oprichting van Fluvius System Operator werd een synergieplan gelanceerd onder de naam "Fluvia". Dit plan moest leiden tot belangrijke efficiëntiewinsten en kostenreducties op niveau van de werkmaatschappij en de opdrachthoudende verenigingen. De vooropgestelde einddatum was 31 december 2022 met drie concrete doelstellingen: het creëren van één geüniformiseerde Fluvius-organisatie (processen, werking, organisatiestructuur, …) met een gemeenschappelijke Fluvius-cultuur, het realiseren van de IT-transformatie, en als gevolg daarvan het realiseren van recurrente synergiebesparingen van minimaal 120 miljoen euro tegen 31 december 2024. Deze doelstellingen werden grotendeels gerealiseerd en de synergiebesparingen zijn een feit, waardoor het synergieplan on track blijft richting de einddatum. Op 31 december 2022 werd het integratieproject succesvol afgesloten. Enkele resterende werkzaamheden worden verder opgenomen onder het Programma HST (hogesnelheidstransitie). De afronding van de integratie zal resulteren in de realisatie van de door de VREG verwachte jaarlijkse besparing van 150 miljoen euro tegen einde 2024.
Great Place to Work
Bij Fluvius kiezen we er bewust voor om een ‘Great Place to Work’ te willen zijn voor al onze medewerkers. Dit past in onze strategie Focus 2025: we willen onze klanten en medewerkers centraal stellen. Door middel van de jaarlijkse Great Place to Work-bevraging willen we van onze medewerkers vernemen hoe zij het wérkelijk ervaren om hier te werken. De bevragingsresultaten vertellen ons op een objectieve manier waar we tevreden of zelfs heel tevreden over zijn.
In 2023 behaalden we het internationaal erkende Great Place to Work-certificaat op basis van een medewerkersbevraging die door een recordaantal Fluviussers werd ingevuld. In deze medewerkersbevraging werd gepeild naar de mate waarin medewerkers het management vertrouwen, in hoeverre ze trots zijn op wat ze zelf doen, wat het bedrijf betekent voor de maatschappij en in welke mate ze ook onderling plezier maken en mekaar als vrienden beschouwen.
87% van de Fluviussers vulden de bevraging in, wat ervoor zorgt dat de resultaten bijzonder representatief zijn. Zij gaven ons een eindscore van 74% (ten opzichte van 66% in 2022). Bijna 9 op 10 Fluviussers vat bovendien samen dat ze Fluvius écht een hele goede organisatie vinden om voor te werken en dat ze Fluvius aan anderen zouden aanraden als werkgever.
Wettelijke rapportering rond duurzaamheid
In 2023 heeft Fluvius een eerste analyse (DMA) uitgevoerd in navolging van de nieuwe CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), de nieuwe Europese richtlijn over duurzaamheidsrapportering. Deze nieuwe richtlijn verplicht de 50.000 grootste bedrijven in Europa om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Ze staat centraal in de Green Deal van de Europese Unie en moet zorgen voor meer transparante en betere duurzaamheidsinformatie.
Concreet heeft Fluvius onderzocht welke impact de organisatie heeft op het milieu en de maatschappij. Daarnaast is geanalyseerd welke de mogelijke financiële gevolgen zijn die kunnen ontstaan voor de organisatie ten gevolge van een duurzaamheidsthema.
Volgens deze beide perspectieven werden enerzijds impacten en anderzijds risico’s en opportuniteiten in kaart gebracht om de materialiteit van het thema te onderbouwen.
Samengevat leert analyse wat belanghebbenden van Fluvius als belangrijk beschouwen. Zij geeft een diepgaand inzicht in de impacten, risico's en opportuniteiten (IRO’s) van en voor Fluvius. Deze analyse laat ook toe een strategische en toekomstgerichte aanpak uit te werken om duurzaamheid binnen Fluvius verder vorm te geven en zo de verschillende impacten, risico’s en opportuniteiten IRO’s te beheren.
Financiële activiteiten
Fluvius Green Finance Framework
Eind 2020 gaf Fluvius een eerste groene obligatie uit. Eén van de documenten die het in voorbereiding op deze uitgifte diende op te stellen, was het zogenaamd ‘Green Finance Framework’ (Raamwerk Groene Financiering). Sinds 2020 zijn er tal van wijzigingen gekomen in de betrokken wet- en regelgeving en ook in de marktpraktijken voor groene schuldfinanciering. Daarom werd in 2023 een nieuwe versie van dit Raamwerk opgemaakt.
De belangrijkste wijzigingen zijn de verwijzing naar de relevante aangepaste en nieuwe wet- en regelgeving en marktpraktijken sinds 2020, de verwijzing naar Fluvius’ Visie 2050 en investeringsprogramma 2023-2032 voor energie- & klimaattransitie en de afstemming op de begrippen ‘klimaatmitigatie’ en ‘klimaatadaptatie’ uit de EU Taxonomie voor duurzame bedrijfsactiviteiten.
Twee financieringsacties: Institutionele obligatie en groene financiering
In de eerste helft van 2023 heeft Fluvius twee financieringstransacties uitgevoerd in het kader van zijn lopende EMTN (Euro Medium Term Note)-financieringsprogramma:
- Op 9 mei 2023 werd met succes een institutionele obligatie van 700 miljoen euro uitgegeven met een looptijd van 10 jaar (2023-2033) en een vaste jaarlijkse coupon van 3,875%.
- Vervolgens heeft Fluvius op 16 juni 2023 een groene retailobligatie uitgegeven voor een bedrag van 240 miljoen euro en een vaste jaarlijkse coupon van 4% over een looptijd van vier jaar (2023-2027). Dit is de op één na grootste retailobligatie ooit op de Belgische markt. De opbrengst van deze obligatie draagt bij tot de financiering van de energietransitie in Vlaanderen en de investering in de rioleringsactiviteit.