Marktwerking en beleid Riobra 2022

Toekomstige structuur Fluvius-groep

Er drong zich een hertekening van het distributienetbeheer-landschap op omdat Het Energiedecreet bepaalt dat tegen ten laatste 2025 elke gemeente voor elektriciteit en aardgas moet aangesloten zijn bij dezelfde distributienetbeheerder en dat die distributienetbeheerder ook een geografisch aaneengesloten gebied moet vormen dat bovendien minstens 200.000 aangesloten afnemers telt.

De decretale bepalingen vormden de basis voor ‘verplichte’ gebiedsuitwisselingen tussen sommige Opdrachthoudende Verenigingen wat aanleiding gaf tot enkele partiële splitsingen en fusies binnen de Fluvius-groep. Dat kadert ook in de wens van de Vlaamse Regering tot vereenvoudiging van de organisatie van het distributienetbeheer in Vlaanderen.

Werkmaatschappij Fluvius

Eén bedrijf – integratiewerkzaamheden bijna ten einde

De in 2018 opgestarte integratie die moet leiden tot belangrijke efficiëntiewinsten op niveau van de werkmaatschappij en de opdrachthoudende verenigingen is ver gevorderd. Binnen diverse domeinen en processen werd de beoogde uniformisering met succes bereikt.

Tijdens het jaar 2022 werden nog grote en belangrijke stappen ondernomen met het oog op de afronding van de integratie en als gevolg hiervan de realisatie van de verwachte besparing van 150 miljoen euro tegen einde 2024. Het integratieproject is per einde 2022 succesvol afgesloten.

Fluvius richt directie Energie- en Klimaattransitie op

Sinds 1 juli 2022 heeft netbedrijf Fluvius een nieuwe directie Energie- en Klimaattransitie. Die moet de impact van de energietransitie en de klimaatadaptatie op de bedrijfsactiviteiten coördineren. Fluvius wil zo tijdig de nodige stappen zetten in het voorbereiden van de publieke nutsvoorzieningen op de maatschappelijke verwachtingen van morgen.

Investeringsplan 2023-2032

Investeren in data- en rioolnetbeheer

Inzake telecom wordt vastgesteld dat het bestaande netwerk op vandaag voldoet aan de behoeften. De toekomstige verwachtingen zijn echter hoog. Daarom is het initiatief genomen om het datanetwerk uit te bouwen in functie van de veeleisende toekomstige noden. Daarbij worden vier cruciale principes gehanteerd: toegang tot het internet voor alle gezinnen en bedrijven in Vlaanderen; het voorzien van een open en niet-discriminerend datanetwerk dat toegankelijk is voor alle aanbieders van diensten; het creëren van een datanetwerk met hogere datasnelheden dan vandaag, en dit aan de laagst mogelijke maatschappelijke kost. In de rubriek Datanetbeheer verder in dit verslag komen we hierop terug.

Wat riolering betreft zijn er alleen al omwille van de klimaatproblematiek enorm veel uitdagingen. Ook voor deze activiteit is een verhoogd investeringsvolume noodzakelijk. Dit wordt verder in het activiteitenverslag besproken.