Datanetbeheer PBE 2022

Databeheer

Databeheer omvat het verzamelen, beheren, verwerken, beveiligen en bewaren van meetgegevens op de toegangspunten tot het distributienet voor elektriciteit en aardgas, het beheer van het toegangsregister, de uitwisseling van data tussen marktpartijen, het faciliteren van innovatieve applicaties, enz. Deze vormen meer dan ooit een ondersteunende behoefte voor een goed functionerende energiemarkt om de verwachtingen inzake energietransitie en energie-efficiëntie te kunnen inlossen.

De Vlaamse decreetgever heeft de rol van databeheerder toevertrouwd aan de distributienetbeheerders. In de praktijk worden de activiteiten inzake databeheer conform het Energiedecreet uitgevoerd door de werkmaatschappij Fluvius. Het databeheer wordt uitgeoefend in volle onafhankelijkheid van de activiteit en de rekeningen van het databeheer ten opzichte van de andere activiteiten die aan Fluvius werden opgelegd. De zorg voor het recht op privéleven en informatiebeveiliging hebben in het ‘data-verwerkingsproces’ een prominente plaats en zullen ook in de toekomst verder gehonoreerd en bewaakt worden.

Atrias – Centraal dataplatform

Atrias staat in voor de creatie en de uitbating van een gemeenschappelijk data-uitwisselingsplatform voor gegevensuitwisseling tussen alle actoren op de Belgische energiemarkt. Atrias verenigt alle energieleveranciers, de transmissienetbeheerder Elia, de gasvervoeronderneming Fluxys en de distributienetbeheerders in België. Atrias gaat over meer dan 10 miljoen aansluitingspunten en 300 miljoen meterstandgegevens. Atrias is in het leven geroepen ter vervanging van de aparte datasystemen bij de Belgische distributienetbeheerders en centraliseert de dataverwerking voor de Belgische energiemarkt in één enkel, federaal systeem.

Het Atrias-platform (Central Market System - CMS) met de bijhorende communicatieregels (MIG-6) ging van start op 1 november 2021. Vanaf dan stuurt het CMS de onderlinge uitwisseling van marktgegevens (zoals meterstanden en facturatiegegevens) en marktprocessen (zoals verhuizingen en leverancierswissels) aan door middel van MIG 6.

Datanetbeheer

Realisatie van een snel datanetwerk – project Tramontana

Op 19 juli 2022 hebben Telenet Group Holding NV en Fluvius System Operator een bindend akkoord gesloten om samen de volgende stap te zetten in de realisatie van het datanetwerk van de toekomst. Op termijn zullen snelheden van 5 Gbps of meer mogelijk zijn; dit is vijf keer sneller dan de hoogste downloadsnelheid die vandaag wordt aangeboden. Via hun vertegenwoordiging binnen Fluvius kan door de gemeenten gewaakt worden over uitvoering van de opdracht conform de cruciale uitgangspunten en doelstellingen.

Zelfstandig datanetbedrijf

Zowel Telenet als Fluvius zullen hun bestaande HFC-netwerk (hybride glasvezel-coax) en hun bestaande glasvezelactiva onderbrengen in een zelfstandig datanetbedrijf, met op vandaag de werknaam NetCo. NetCo zal instaan voor de realisatie van snel internet voor elke Vlaming, en dit zowel in landelijk als stedelijk gebied. Hierbij zal maximaal gestreefd worden naar synergie met de aanleg van andere nutsvoorzieningen.

Fluvius zal in NetCo ook de erfpachtovereenkomst (op het netwerk dat Telenet via een langetermijnlease huurt van Fluvius in ongeveer één derde van Vlaanderen) inbrengen, die zal ophouden te bestaan van zodra deze transactie is afgerond. Daarnaast is er de geruisloze fusie van Interkabel met als overnemende vennoot Fluvius System Operator.

Bij de start van NetCo zal Fluvius 33,2% van de aandelen van NetCo aanhouden en Telenet 66,8%. In afwachting van bevestiging dat de samenwerking tussen Fluvius en Telenet geen verdere stappen vereist op niveau van de mededingingsautoriteiten, de Europese Commissie en de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), worden alle voorbereidingsacties onder dit voorbehoud verder uitgevoerd. Verwacht wordt dat de nieuwe vennootschap van start kan gaan in de zomer van 2023.

In dat kader werden de nodige beslissingen genomen in de Buitengewone Algemene Vergadering van december 2022. Hoe dan ook zal deze activiteit via een aparte juridische entiteit geen enkele impact hebben, financieel of op enige andere wijze, op de gereguleerde activiteiten van de Fluvius Economische Groep.

Bestaande telecomdiensten naar NetCo

De netbeheerders hadden vroeger al een aanbod elektronische-communicatiediensten ontwikkeld voor de deelnemende steden en gemeenten alsook andere lokale besturen bestaande uit voornamelijk internet, telefonie, lokale netwerken & Free WiFi, genaamd ‘Fluvius Net’. 113 gemeenten hebben heden een beheersoverdracht inzake Fluvius Net gedaan bij hun respectievelijke netbeheerder. Die dienstenrelatie tussen de netbeheerders en gemeenten zal samen met de vaste netwerkinfrastructuur ingebracht worden in NetCo. De bestaande diensten zullen aldus aan dezelfde voorwaarden verdergezet worden tot 2046 voor de reeds genietende gemeenten.