Woord vooraf
Beste lezer,
Ook 2023 was voor ons een uitdagend jaar. De maatschappij evolueert naar een klimaatneutrale samenleving en dat vraagt van ons ook de nodige inspanningen. Maar samen kunnen we de netwerken van morgen bouwen.
De elektrificatie in volle vaart vooruit
In 2022 introduceerden we voor de eerste keer het investeringsplan energie. Daarin blikten we tien jaar vooruit om te bepalen wat er nodig is om van de energietransitie een succes te maken. Afgelopen jaar kwamen we met de versie 2023-2032. Daarin blijven we uitgaan van een extra investering van 4 miljard euro om de netten klaar te maken voor morgen. We verwachten een nog snellere toename van elektrische voertuigen op onze wegen én lokale productie bij onze klanten. Daarnaast zal ook de industrie meer inzetten op elektrificatie. Voor verwarming wordt meer en meer gekeken naar restwarmte en warmtepompen. Daarom kiezen we ervoor om de investeringen voor het aardgasnet te beperken tot ‘keep-it-running’. De aardgasnetten moeten goed onderhouden worden zodat we de veiligheid kunnen garanderen. Maar uitbreidingen zitten er niet meer in.
De digitale meter is een cruciaal instrument voor de realisatie van de energietransitie. Het laat onze klanten toe om te sturen op hun verbruik. Afgelopen jaar klokten we af op 3,1 miljoen geïnstalleerde digitale meters. Daarnaast wordt de samenwerking van onze werkmaatschappij Fluvius met de grote drinkwaterdistributeurs in Vlaanderen voor de gelijktijdige uitrol van digitale metering voor elektriciteit, aardgas en water verlengd. Deze samenwerking zorgt voor lagere installatiekosten en synergie, want we kunnen zo in één keer drie digitale meters plaatsen bij de klant.
Meer en meer gezinnen gaan actief aan de slag met hun digitale meter en verbruik. Eind 2023 registreerden 653.000 gezinnen zich op Mijn.Fluvius.be, goed voor 35% van alle gezinnen met een digitale elektriciteitsmeter. Ook onze klanten zijn zich steeds meer bewust van de energietransitie en sturen hun gedrag bij.
Niet enkel aardgas en elektriciteit
De energietransitie en klimaatadaptatie gaat verder dan de elektrificatie. We zien ook een sterke opmars van de verledding van het openbare verlichtingsnet. Ondertussen is bijna 1 op 2 straatlampen verled (46%). Daarvan zijn er ruim 300.000 interactief. Daarmee zitten we op schema voor de verledding tegen 2028. In 2023 kozen er drie gemeenten voor de OV 2.0-dienstverlening van Fluvius. Dat brengt het totaal op 274, goed voor 91,33% van alle steden en gemeenten.
We blijven ook inzetten op restwarmte als alternatieve verwarmingsbron. Momenteel tellen we in Vlaanderen 15 actieve warmtenetprojecten verdeeld over 11 gemeenten en dat vertegenwoordigt 49,8 km warmtenet en 2.054 warmteklanten. Een aantal nieuwe projecten zijn in volle ontwikkeling en daarnaast zijn we in heel wat steden en gemeenten in de verkenningsfase. Warmteprojecten zitten in de lift.
Maar ook data mogen we niet vergeten. Data zijn de bouwstenen van het energielandschap van de toekomst en als onafhankelijke databeheerder hebben we een visie data 2025 opgesteld. We stellen data ter beschikking die klanten helpen energie efficiënter te gebruiken. Zo ontsluiten we data via de digitale meter naar Mijn.Fluvius.be en naar een stijgend aantal partijen die dat wensen, uiteraard op een veilige manier en in lijn met de regelgeving rond bescherming van gegevens.
Sinds 1 juli werden de kabelactiviteiten van onze werkmaatschappij Fluvius overgedragen aan Wyre, een joint-venture tussen Fluvius en Telenet. Wyre zal zorgen voor de uitrol en uitbating van het datanetwerk van de toekomst, met een grote focus op glasvezel tot in de woning.
Guy Van de Perre
Voorzitter Raad van Bestuur