Datanetbeheer Iveka 2022

Databeheer

Databeheer omvat het verzamelen, beheren, verwerken, beveiligen en bewaren van meetgegevens op de toegangspunten tot het distributienet voor elektriciteit en aardgas, het beheer van het toegangsregister, de uitwisseling van data tussen marktpartijen, het faciliteren van innovatieve applicaties, enz. Deze vormen meer dan ooit een ondersteunende behoefte voor een goed functionerende energiemarkt om de verwachtingen inzake energietransitie en energie-efficiëntie te kunnen inlossen.

De Vlaamse decreetgever heeft de rol van databeheerder toevertrouwd aan de distributienetbeheerders. In de praktijk worden de activiteiten inzake databeheer conform het Energiedecreet uitgevoerd door de werkmaatschappij Fluvius. Het databeheer wordt uitgeoefend in volle onafhankelijkheid van de activiteit en de rekeningen van het databeheer ten opzichte van de andere activiteiten die aan Fluvius werden opgelegd. De zorg voor het recht op privéleven en informatiebeveiliging hebben in het ‘data-verwerkingsproces’ een prominente plaats en zullen ook in de toekomst verder gehonoreerd en bewaakt worden.

Atrias – Centraal dataplatform

Atrias staat in voor de creatie en de uitbating van een gemeenschappelijk data-uitwisselingsplatform voor gegevensuitwisseling tussen alle actoren op de Belgische energiemarkt. Atrias verenigt alle energieleveranciers, de transmissienetbeheerder Elia, de gasvervoeronderneming Fluxys en de distributienetbeheerders in België. Atrias gaat over meer dan 10 miljoen aansluitingspunten en 300 miljoen meterstandgegevens. Atrias is in het leven geroepen ter vervanging van de aparte datasystemen bij de Belgische distributienetbeheerders en centraliseert de dataverwerking voor de Belgische energiemarkt in één enkel, federaal systeem.

Het Atrias-platform (Central Market System - CMS) met de bijhorende communicatieregels (MIG-6) ging van start op 1 november 2021. Vanaf dan stuurt het CMS de onderlinge uitwisseling van marktgegevens (zoals meterstanden en facturatiegegevens) en marktprocessen (zoals verhuizingen en leverancierswissels) aan door middel van MIG 6.

Datanetbeheer

Aanpassing Reglement mede-eigendom en Beheerscontract glasvezelnetwerk Engie-Elia-Fluvius

Sinds 2001 is er een ‘Contract van mede-eigendom’ en ‘Contract van aanneming’ tussen CPTE (vandaag Engie & Elia) en Electrabel (vandaag Fluvius). Het Beheerscontract werd telkens stilzwijgend verlengd voor een jaar. Elia heeft eind februari 2022 een deel van het netwerk van Engie gekocht. Hiervoor werd een nieuw ‘Reglement van mede-eigendom’ opgesteld met een duurtijd van 10 jaar, om de oude contracten te actualiseren en af te stemmen op de huidige situatie. In de nieuwe contracten wordt pro-actief rekening gehouden met de noden van het project Tramontana.