Energienetbeheer Fluvius Limburg 2022

Digitale meters

Stand van zaken uitrol

Begin november 2022 werd de 2 miljoenste digitale energiemeter in Vlaanderen geplaatst, een belangrijke mijlpaal in de uitrol van de digitale meter. Meer dan één op de drie Vlaamse gezinnen beschikt daarmee ondertussen al over een digitale meter.

Prepaid (voorafbetaling van energie) via digitale meter

Ook in 2022 werd de aanpak onverminderd verder gezet om onze energieleveringen als sociale leverancier te verzekeren via de digitale meter. Nu de digitale meter uitgerold wordt, wordt de budgetmeter vervangen door een zogenaamde prepaid meter, die zich van niets onderscheidt van de digitale meter. Dat maakt het hele proces en de bijhorende communicatie klantvriendelijker en minder stigmatiserend.

Schaalvergroting leidt tot synergie

Eerder al werden gesprekken opgestart met Pidpa, De Watergroep en Farys om mee in te stappen in de uitrol van de digitale meter en samen de digitale elektriciteits-, aardgas- én watermeters te installeren. Begin 2022 startte dan ook een grootschalig pilootproject voor installatie van de digitale watermeter, samen met de digitale elektriciteits- en aardgasmeter. Dit pilootproject werd inmiddels positief geëvalueerd zodat structureel kan worden overgegaan tot een grootschalige gezamenlijke uitrol van deze digitale meters. Dit heeft ook geleid tot de beslissing om enerzijds gebruik te maken van de elektriciteitsmeter om de data naar de digitale watermeters door te sturen en anderzijds maximaal een beroep te doen op een gezamenlijke aannemer voor de plaatsing van deze meters. Door de digitale water- én energiemeters gezamenlijk te plaatsen werken de Vlaamse nutsbedrijven intensief samen en ontzorgen ze zo ook maximaal de klanten.

Ook binnen de samenwerkingsmogelijkheden met andere netbeheerders in België (Sibelga, Ores en Resa) lopen projecten, zoals deelname aan de Fluvius-aankoopprocedure voor digitale meters en uitleessystemen.

Door hoge energieprijzen verlagen Vlaamse gezinnen gasverbruik

Gezinnen in Vlaanderen bleven hun elektriciteits- en gasverbruik in 2022 flink bijsturen ten opzichte van vorig jaar. Voor aardgas gaat het gemiddeld om 14% minder verbruik per maand, temperatuurverschillen uitgevlakt. Voor elektriciteit gaat het gemiddeld om 12% minder.
Dat blijkt uit een data-analyse van Fluvius met de anonieme gegevens van de digitale meters. In de vergelijking werd rekening gehouden met de temperatuurverschillen tussen beide jaren. Fluvius ziet ook opnieuw een duidelijke stijging in het aantal klanten dat actief aan de slag gaat met de verbruiksinfo uit de digitale meter.

Openbare verlichting

Aanbod verledding openbare verlichting een succes

Samen met de lokale besturen, onze aandeelhouders, zet Fluvius in naam van Fluvius Limburg volop in op de modernisering van de openbare verlichting met interactieve ledverlichtingstoestellen. Doel was om dit in 2030 verwezenlijkt te hebben conform het Vlaamse regeerakkoord.

In Fluvius Limburg zijn reeds 64.518 van de in totaal 186.866 straatlampen een ledlamp, wat neerkomt op 34,53 %.

In oktober 2022 besliste Fluvius om de verledding van de openbare verlichting in Vlaanderen te versnellen. Er wordt voortaan toegewerkt naar 2028 i.p.v. 2030 als het jaar waarin alle 1,2 miljoen straatlampen van interactieve led-technologie voorzien moeten zijn.

Fluvius contracteert extra leveranciers en aannemers om dat mogelijk te maken. Deze stap vermindert de energiefactuur van de lokale besturen in de komende jaren ook sneller.

Beheersoverdracht aan Fluvius Limburg voor nevenactiviteit

Steden en gemeenten hebben de ambitie om uit te groeien tot een slimme stad (Smart City). In het kader van hun Smart City-streven beogen ze onder meer het plaatsen van zogenaamde ‘slimme camera’s’ op specifieke locaties op hun grondgebied. Fluvius Limburg heeft door middel van een statutenwijziging van 9 december 2020 haar voorwerp aangepast zodat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor het uitoefenen van elke nevenactiviteit rond de infrastructuur op de openbare verlichtingsinstallaties of op andere dragers, in opdracht van de deelnemende gemeenten die daartoe een uitdrukkelijke beslissing hebben genomen.

Per eind oktober 2022 hebben de steden/gemeenten Alken, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Dilsen-Stokkem, Ham, Hamont-Achel, Heers, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Kortessem, Pelt, Tessenderlo en Tongeren hun beheersoverdracht aan Fluvius Limburg bevestigd.

Toename projecten warmtenetten

Warmte is één van de focuspunten in de multi-utility visie van Fluvius. In het kader van de energietransitie bekijken we om overal waar het kan groene restwarmte als energiebron te gebruiken. Zo telden we eind 2022 voor heel Vlaanderen samen in 15 gemeenten zo’n 68 km warmtenet en 2.123 warmteklanten. Bovendien stellen we een toename vast van het aantal warmteprojecten. Wat warmtenetten betreft, gaat Fluvius er voorlopig van uit dat er in 2050 een potentieel van 8 TWh zal zijn om huizen en gebouwen te verwarmen.